HomeCategory

Yönetim

1993 yılında üniversiteye hazırlanırken “mutlaka içinde çocukların olduğu bir iş yapmalıyım” diye düşünürdüm. 1994 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri ana bilim dalını kazandım. Üniversite günleri güzeldi ama iş yaşamı gerçeklerinden uzak ve oldukça teorikti. Üniversitede aldığım derslerin gerçek yaşamdaki yerini görmem gerektiğinin farkındaydım. Bu nedenle bir taraftan derslere devam ederken, diğer taraftan da pedagoji ve andragoji ( yetişkin eğitimi ) formasyonuma uygun olan ve saha deneyimi kazandıracağını düşündüğüm eğitim kurumlarında, danışmanlık merkezlerinde, sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışıyor, saygın isimlerin süpervizyonunda beceri kazanmaya çalışıyordum.

Saha deneyiminin, iş yaşamında ne kadar önemli olduğunu profesyonel hayatla tanıştığım THY’de fark ettim. Devam eden yıllar içinde de çocuklara yakın olacağım şekilde kurguladığım iş yaşamım Türkiye’nin saygın, köklü eğitim kurumlarında devam etti. Okulöncesinden üniversiteye uzanan bir çerçevede çalıştım. Bu süre içinde eğitmenlik, üst düzey yöneticilik ve danışmanlık faaliyetleri yaptım. İş yaşamımdaki en büyük şansımı hangi kurumda hangi pozisyonda çalışmış olursam olayım hiç saha gerçeğinden ve çocuklardan kopmamış olmak diye tanımlıyorum.

2004 yılından itibaren ortaokul, lise ve üniversite çağı gençlerinin kariyer planlama süreçleriyle ilgilenmeye başladım. Ülkenin sürdürülebilir kalkınması için bu dönemdeki gençlerin bütüncül ve bilimsel yöntemlerle izlenmesi gerekiyordu. Bu amaçla çeşitli bilimsel ölçek ve envanterler geliştirilmesine katkı sağladım; bu enstrümanların binlerce gence uygulamasının sonucunda Türkiye’nin ilk kariyer haritasının oluşturulmasına şahit oldum  ve büyük bir mesleki tatmin yaşadım. Sözü geçen ölçek ve envanterler bugün AB tarafından fonlanmış bilimsel çalışmalar haline geldiler ve Avrupa ülkelerinde uygulanıyorlar.

Aylık yayınlanan Kariyer dergisinin 6 yıl süreyle editörlüğünü yaptım.  Eş zamanlı olarak Bahçeşehir Üniversitesinde İşletme yüksek lisans programını “Eğitim Sektöründe İç Müşteri Memnuniyetinin Dış müşteri Memnuniyetine Etkileri” konulu çalışmayla tamamladım.

Bugün özel öğretim kurumları kapsamında eğitim kurgu ve tasarımlarının oluşturulması,  kariyer ve yetenek yönetimi, özel okullarda kurumsal sadakat temelli iletişim ve yönetim konularında eğitimler veriyor, ismanzaralari isimli bloğu yazıyorum. Çocuk işçiliğinin, ihmali ve istismarının önlenmesi konusunda çeşitli farkındalık projeleri içinde yer alıyorum.

Evli ve bir erkek çocuk annesiyim. Kendi çocuğumun iyi bir dünyada yaşayabilmesi için ondan önceki ve sonraki jenerasyonun doğru bir bakış açısıyla eğitilmesi gerektiğini biliyorum. Value and Leadership içindeki görevime yüklediğim toplumsal  anlamı ve eğitime olan bakışımı en iyi  Herbert Spencer’ın Eğitimin asıl büyük amacı, bilgilenmek değil, eyleme geçmektir” sözüyle tanımlıyorum.

İş yaşamım 7 yaşımdayken babamın lokantasında bulaşık yıkayarak ve garsonluk yaparak başladı. 17 yaşımda yine ailemin kurduğu konfeksiyon şirketinin yarı zamanlı çalışanı oldum. 22’imde üniversitenin işletme bölümünden mezun olduğumda yaklaşık beş yıllık iş tecrübem vardı. O sıralar, kazandığımın farkında olmadığım beceriler yaşamın geri kalanında çok işime yaradı, yarıyor. Üniversiteyi bitirdiğimde orta ölçekli bir işletme olan aile şirketinde bir süre çalıştıktan sonra profesyonel iş yaşamına geçiş yaptım.

İlk profesyonel deneyimim, ülkenin önde gelen medya ve telekomünikasyon gruplarından birinin iç denetim bölümünde uzman yardımcılığıyla başladı. Sonrasında, uluslararası alanda faaliyet gösteren bir perakende şirketinin İç denetim ve kalite güvence bölümlerinin yöneticiliğini yaptım. İç denetim mesleği, bir kurumun finanstan operasyona tüm fonksiyonlarını anlamayı, analiz etmeyi gerektiriyor. Organizasyonları daha iyi anlamak için, çalışırken işletme yüksek lisansı yaptım. Bir yandan da CIA (Certified Internal Auditor / Sertifikalı İç Denetçi) olmak için sınavlara hazırlandım. 2010 yılında hem CIA olmaya hak kazandım hem de yöneticisiz organizasyonlar hakkında yaptığım çalışmayla yüksek lisans eğitimimi tamamladım.

Çalıştığım kurumun bağlı olduğu grup, iç denetim yapısını değiştirmeye karar verdiğinde, bana grubun Polonya’da, 5 doğu Avrupa ve bir Asya ülkesinin denetiminden sorumlu olacak ofisin kurulması için görev verdi (Polonya, Rusya, Çekya, Slovakya, Ukrayna, Kazakistan). 6 ülkenin grup şirketlerinin denetiminden sorumlu bölge ofisini kurup yönettim.

Belirli bir süre profesyonel yaşama ara verip, Paris’te bir fotoğraf enstitüsünde fotoğrafçılık alanında yüksek lisans yaptım. Fransızca öğrenmek üzere eğitim aldım. Yurtdışında iş yaşamında ve eğitimde geçirdiğim sürede farklı kültürlerden insanlarla çalışma, proje geliştirme imkanı buldum. Gerek çalıştığım ortamların gerekse uğraş alanım olan fotoğrafçılığın, yaşam içinde ve organizasyonlarda olan biteni kavramada bana büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’ye döndükten sonra ülkenin iki farklı, büyük zincir eğitim kurumunda iç denetim, operasyon ve finans alanlarında yöneticilik yaptım. Bu süre zarfında, eğitim kurumlarının örgüt yapısı, operasyonları, süreçlere ilişkin riskleri, finansal yapılanmaları, Türkiye’deki eğitim sisteminin dünya içindeki konumu gibi konuları kavrama ve analiz etme şansı buldum.

Evliyim, bir kız çocuk babasıyım. Erken yaştan itibaren içinde bulunduğum iş dünyası ve edindiğim tecrübe bana başta kendi kızım olmak üzere tüm çocukların ilgi alanlarına göre yaşayarak, üreterek, sorumluluk alarak yetişkinliğe erişmeleri gerektiğini gösterdi. Tüm çocukların hakkettikleri becerileri kazanmasına katkı sağlamak için V&L Partners içinde aldığım sorumlulukla çalışmaya devam ediyorum.

Aile evinden ayrılıp da Özel Işık Lisesine başladığım yıllardan itibaren “Çocuk, okul yaşamı, gelecek planı, yönetim” kavramları ilgimi çekmişti hep. 6 yılımı, çocukluk ve ilk gençlik yıllarımı geçirdiğim Özel Işık Lisesi’nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde devam etti eğitim hayatım. Hala Mekteb-i Mülkiye kültürünün içinde yer alan “kıdeme ve bilgiye saygı” kavramları hayatımın her döneminde önceliğim oldu.

1988 yılında lisans eğitimimi tamamladıktan sonra yapılan giriş sınavını kazanarak Maliye Bakanlığı bünyesinde Gelirler Kontrolörü olarak görev aldım. Üç yılın sonunda hayatımda yine bir sınav vardı; o sınavda 1. olarak Eğitim Grup Başkanlığında çalışmaya başladım.  Eğitim Grup Başkanlığında bulunduğum 15 yıl boyunca genç müfettiş adaylarının yetişmesinde ve farklı meslek gruplarının eğitilmesinde aktif rol üstlendim.  Aynı dönemde OECD bünyesinde düzenlenen eğitim programıyla 17 üye ülkenin müfettişlerinin eğitimlerinin verilmesinde görev aldım. Bu dönemin farklı kültürleri tanımak, birlikte iş yapabilmek, dünya ölçeğinde öncelikleri görebilmek ve ihtiyaca uygun çözümler üretebilmek açısında son derece öğretici olduğunu düşünüyorum.

1998 – 2000 yılları arasında Maliye Bakanlığı’nın burs kazandım ve Amerika Birleşik Devletlerine gittim. ABD’nin önemli bir araştırma üniversitesi olan University of Illinois at Urbana – Champaign de Finans Yüksek Lisansımı tamamladım. Yüksek lisans sırasında Vergi Muhasebesi konusunda yazmış olduğum kitabın şu anda da birçok üniversitede ders kitabı olarak okutuluyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum.

Maliye Bakanlığında görev aldığım uzun yılların birçok açıdan öğretici olduğunu düşünsem de özel sektördeki yüksek hareketliliğin kişisel tarzıma daha uygun olduğunu düşünüyordum. Bu yaklaşım sonucunda bakanlıktaki görevimden ayrıldım. 2007 yılında uluslararası denetim ve danışmanlık firması KPMG’de Direktör olarak çalıştığım yıllarda fokus alanımı Türkiye’deki özel öğretim kurumları oluşturmaya başlamıştı. Bu odaklanma durumu ülkedeki özel öğretim yapılanmasını, tarihsel gelişimini, finansal analizlerini, veli / öğrenci ekseninde de inceleme sonucunu ortaya çıkardı.

2010 yılının başından itibaren ülkenin farklı ve saygın zincir eğitim kurumlarında Genel Müdür, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi unvanları ile çalıştım.

Uzmanlık alanlarım, şirket birleşmeleri, şirket bölünmeleri, kurumsal yatay ve dikey büyüme, stratejik planlama, risk yönetimi ve mali analiz başlıkları… Yaklaşık 10 yıl boyunca Bahçeşehir Üniversitesinde yüksek lisans seviyesinde finans dersi ve eğitim yöneticileri için finans sertifika eğitimleri verdim. Kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik konusunda çeşitli araştırmalar yaptım ve makaleler yazdım.

Eğitim kurumlarının hem yönetimsel hem de mali açıdan doğru kurgulara sahip olmadan yaş alamayacağını, sektörde süreklilik sağlayamayacağının farkında olarak Value & Leadership’i kurdum. Uzun yıllara ve farklı deneyimlere dayanan iş yaşamı gerçeklerini ve gereklerini iş dünyasının genç adayları ile paylaşarak mentorlük yapmaya devam ediyor ve her anlamda sürdürülebilir eğitim kurumlarının ülkemize kazandırılmasının gelecek açısından stratejik önem taşıdığına inanıyorum.

VL Leading EducationKatalog
Aşağıdaki butona tıklayarak VL Leading Education kataloğumuzu inceleyebilirsiniz.